sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kevät!






Kevääni alkoi maaliskuussa olleella EVS-vapaaehtoisten mid-term koulutuksella, kauniissa Splitin kaupungissa. Siellä tapasin monia ystäviä joihin tutustuin on-arrival koulutuksessa ja tietysti koulutuksessa myös oltiin oppimassa, mm. kuinka kirjoittaa Youthpass (todistus vapaaehtoisena olemisesta ja oppimisesta). Splitissä myös oli aurinkoista ja lämmintä, toisin kuin Kuterevossa jossa lumisateet jatkuivat vielä lähes kuukauden verran koulutuksen jälkeen.




Pitkä talvi alkaa kuitenkin vihdoin olla ohi myös Kuterevossa. 
Vuorilla on vielä lunta, mutta täällä laaksossa lähes kaikki on sulanut. 
Kevät on myös uudistumisen ja luonnon heräämisen aikaa.
Karhut heräsivät jo maaliskuussa, ja kevään ensimmäiset kukat ja lehtien alut ovat ilmestyneet tällä viikolla.




Kyläläisten mukaan tämä oli lumisin ja pisin talvi 41 vuoteen. Lumenlapiointia riittikin, ja lumen paljous teki myös vahinkojaan karhujen aitauksille. Kevään suuri projekti onkin koota rahaa materiaaleihin ja korjata aitausten rikkinäiset osat.


Aloitimme pari viikkoa sitten varainkeruuprojektin Zemlja za medvede (= maata karhuille) joka löytyy myös netistä. Projektin varat käytetään vanhojen aitausten korjaamiseen, uuden aitauksen rakentamiseen, sekä viiden hehtaarin metsäpalstan ostamiseen, jonne on tarkoitus rakentaa suuri aitaus jossa karhuilla olisi enemmän tilaa ja mahdollisuus elää luonnollisemmissa olosuhteissa. Jokainen pienikin lahjoitus auttaa, jos tahdotte tukea projektiamme! Ja osoite kampanjaan on: http://www.indiegogo.com/projects/land-for-the-bears




Kevät tarkoittaa aitausten korjaamisen lisäksi kaikenlaisia ulkotöitä. Olemme siivonneet sisällä ja ulkona, tehneet uusia kylttejä, aloittaneet kasvimaan valmistelut ja siementen istutuksen ruukkuihin, sekä sammakkoprojektin Dobra Žaba (= Hyvä Sammakko), jonka tarkoituksena on turvata sammakkojen matka metsästä autotien yli kutupaikoille järven rantaan. 




Myös vierailijoita alkaa taas ilmestyä pihapiiriin auto kerrallaan, ja heitä sitten jututetaan ja kerrotaan karhuista ja karhujen tilanteesta Kroatiassa.


Vapaaehtoisia tulee ja menee. Hyvä ystäväni Kristine sai projektinsa päätökseen maaliskuussa, vietettyään yhdeksän kuukautta täällä Kuterevossa. Olemme saaneet kuukaudessa kolme uutta vapaaehtoista: Jean Ranskasta puoleksi vuodeksi, Taina Suoemsta kolmeksi kuukaudeksi, sekä Timo Suomesta kuukaudeksi! Ensimmäistä kertaa kuulen suomenkieltä Kuterevossa, ja samaan aikaan se on hauskaa ja outoa. Saamme huomenna yhden vapaaehtoisen Alankomaista, ja toukokuussa jälleen lisää.





PS: Nyt kun kevät ei vielä ole liian kiireinen,
otin pienen loman vieraillakseni Dawidin luona
Bujessa, ja yhdessä matkustimme pariksi päiväksi Budapestiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti